Terveyspalvelut ulkomailla (viittomakieli)

EU-lainsäädäntö turvaa oikeutesi saada hoitoa toisessa EU- ja Eta-maassa, Sveitsissä, Isossa-Britanniassa ja Pohjois-Irlannissa jos sairastut äkillisesti tai tarvitset hoitoa pitkäaikaissairauteen tilapäisen oleskelusi aikana. Voit myös vapaasti hakeutua hoitoon näihin maihin. Sveitsillä, Isolla-Britannialla ja Pohjois-Irlannilla ei kuitenkaan ole lakisääteistä velvollisuutta ottaa sinua hoitoon, jos olet omatoimisesti matkustanut näihin maihin terveyspalvelujen käyttämistä varten.


Äkillinen sairastuminen ulkomailla

Jos tarvitset ulkomailla oleskellessasi kiireellistä hoitoa, soita hätänumeroon tai mene lähimpään sairaalaan. Hätänumero on kaikissa EU-maissa 112.

Sairastuminen EU:n alueella
Sairastuminen EU:n ulkopuolella
Videoiden sisältö tekstinä

Äkillinen sairastuminen ulkomailla

Jos tarvitset ulkomailla oleskellessasi kiireellistä hoitoa, soita hätänumeroon tai mene lähimpään sairaalaan. Hätänumero on kaikissa EU-maissa 112.

Saat lääketieteellisesti välttämätöntä hoitoa eurooppalaisella sairaanhoitokortilla, kun oleskelet tilapäisesti toisessa EU- tai Eta-maassa, Sveitsissä, Isossa-Britanniassa tai Pohjois-Irlannissa. Tilaa kortti Kelasta.

Lääketieteellisesti välttämättömällä hoidolla tarkoitetaan sellaista hoitoa, joka ei voi odottaa kotiinpaluutasi. Tilapäinen oleskelu tarkoittaa yleensä alle kuuden kuukauden oleskelua, jonka tarkoitus voi olla esimerkiksi lomamatka tai vaihto-opiskelu.

Muualla kuin EU- tai Eta-maassa, Sveitsissä, Isossa-Britanniassa, Pohjois-Irlannissa tai Australiassa sinulla on oikeus kiireelliseen hoitoon. Yleensä joudut itse maksamaan hoitosi kustannukset, joten yksityisen vakuutuksen ottaminen on suositeltavaa.

Sairastuminen EU:n alueella

Saat lääketieteellisesti välttämätöntä hoitoa toisessa EU- tai Eta-maassa, Sveitsissä, Isossa-Britanniassa tai Pohjois-Irlannissa

  • jos sairastut äkillisesti,
  • tarvitset hoitoa pitkäaikaissairauden pahenemisen vuoksi tai
  • tarvitset hoitoa raskauden tai synnytyksen takia.

Jos sairautesi edellyttää säännöllistä hoitoa tilapäisen ulkomailla oleskelusi aikana, sovi etukäteen hoidonantajan kanssa hoidon järjestämisestä. Lääkäri arvioi aina hoidontarpeen: saat hoitoa siten, ettei sinun tarvitse keskeyttää matkaasi hoidontarpeen takia. Se, kuinka kauan oleskelet maassa vaikuttaa hoidon laajuuteen.

Annettava hoito ja sen laajuus riippuvat myös oleskelumaan lainsäädännöstä. Hoito ei välttämättä ole samanlaista kuin se Suomessa olisi.

Eurooppalainen sairaanhoitokortti käy EU- ja Eta-maiden, Ison-Britannian, Pohjois-Irlannin ja Sveitsin julkisessa terveydenhuollossa. Korttia näyttämällä saat sairaanhoitoa samaan hintaan ja samalla tavalla kuin paikalliset asukkaat. Maksat hoidosta paikallisen asiakasmaksun. Ilman korttia voit joutua itse maksamaan hoidon todelliset kustannukset. Voit hakea niistä korvauksia jälkikäteen Kelasta.

Sairastuminen EU:n ulkopuolella

Tilapäisen Australiassa oleskelun aikana saat lääketieteellisesti välttämätöntä hoitoa maan julkisessa terveydenhuollossa, kun esität Kela-kortin ja passin. Saat hoidon samalla hinnalla kuin paikalliset asukkaat Suomen ja Australian kahdenvälisen sosiaaliturvasopimuksen perusteella.

Sosiaaliturvasopimus ei kuitenkaan koske Australiassa tilapäisesti oleskelevia opiskelijoita ja tutkijoita. Jos olet opiskelija tai tutkija, sinun kannattaa hankkia yksityinen vakuutus.

Muualla kuin EU- ja Eta-maissa, Sveitsissä, Isossa-Britanniassa, Pohjois-Irlannissa ja Australiassa sinulla on oikeus kiireelliseen hoitoon. Hoitoa saadaan aina kohdemaan lainsäädännön ja terveydenhuoltojärjestelmän perusteella. Yleensä joudut itse maksamaan hoitosi kustannukset, joten sinun kannattaa ottaa matkavakuutus.

Hoitoon hakeutuminen ulkomaille

Hoitoon ulkomaille ilman ennakkolupaa
Hoitoon ulkomaille ennakkoluvalla
Videoiden sisältö tekstinä

Hoitoon hakeutuminen ulkomaille

Sinulla on oikeus päästä hoitoon toisessa EU- tai Eta-maassa samalla tavalla kuin maassa asuvilla. Voit hakeutua käyttämään sekä perusterveydenhuollon että erikoissairaanhoidon palveluja ja saamaan hoitoa myös pitkäaikaissairauteen. Lisäksi Sveitsin, Ison-Britannian ja Pohjois-Irlannin terveydenhuollon palveluntuottajat voivat päättää itsenäisesti, ottavatko ne hoitoon ulkomailta tulevia asiakkaita. Hoito annetaan aina kohdemaan lainsäädännön ja terveydenhuoltojärjestelmän mukaisesti.

EU- ja Eta-mailla ei kuitenkaan ole velvollisuutta tarjota seuraavia terveyspalveluja ulkomailta hoitoon hakeutuvalle asiakkaalle:

  • pitkäaikaishoito ja muut palvelut, joiden tarkoituksena on tukea henkilöä tavanomaisissa päivittäisissä toiminnoissa
  • elinsiirrot
  • rokotteet ja rokotusohjelmat.

Voit matkustaa toiseen maahan sairaanhoitoon joko omatoimisesti tai Kelan myöntämällä ennakkoluvalla. Jos hakeudut hoitoon omatoimisesti, maksat hoitosi kustannukset itse kokonaisuudessaan. Voit hakea kustannuksiin jälkikäteen korvauksia Kelasta. Jos matkustat hoitoon ennakkoluvalla, maksat hoidosta saman asiakasmaksun kuin paikalliset.

Voit matkustaa hoitoon myös muualle kuin EU- tai Eta-maahan, Sveitsiin, Isoon-Britanniaan tai Pohjois-Irlantiin, mutta hoitoon pääsysi riippuu kohdemaan lainsäädännöstä. Muissa maissa hoidonantajilla ei ole lakisääteistä velvollisuutta ottaa sinua hoitoon, jos olet matkustanut maahan terveyspalvelujen käyttämistä varten. Silloin myöskään Kela ei korvaa hoidon kustannuksia.

Hoitoon ulkomaille ilman ennakkolupaa

Jos hakeudut hoitoon omatoimisesti (eli ilman ennakkolupaa), sinun ei tarvitse ilmoittaa asiasta etukäteen Kelaan tai muille viranomaisille.

Jos lähdet hoitoon ulkomaille ilman ennakkolupaa:

  • Etsi sopiva hoitopaikka ja sovi hoidonantajan kanssa hoidon järjestelyistä.
  • Hanki lääkärin lähete, jos hoitopaikka sellaista edellyttää. Voit tarvita lähetteen myös Kelan korvausta varten. Suomessa kirjoitettu englanninkielinen lähete kelpaa usein sellaisenaan EU- ja Eta-maissa ja Sveitsissä, mutta hoidonantaja voi myös edellyttää paikallisen lääkärin lähetettä.
  • Maksa hoitoon liittyvät kustannukset ja hae niistä jälkikäteen korvauksia Kelasta.

Hoitoon ulkomaille ennakkoluvalla

Jos matkustat hoitoon ennakkoluvalla, maksat hoidosta saman asiakasmaksun kuin paikalliset. Ennakkolupa käy EU- ja Eta-maissa, Isossa-Britanniassa ja Pohjois-Irlannissa sekä Sveitsissä. Jos matkustat hoitoon ennakkoluvalla, etsi itsellesi sopiva hoidonantaja ja selvitä, hyväksyykö se ennakkoluvan. Hae ennakkolupa Kelasta ja sovi hoidonantajan kanssa hoidon saamiseen liittyvistä järjestelyistä. Ota matkalle mukaan Kelan lähettämä ennakkolupalomake.

Ennakkoluvalla hoitoon hakeutuminen on sinulle edullisempaa, mutta ennakkoluvan myöntämiselle on ehtoja.

Kelan on myönnettävä ennakkolupa, jos seuraavat ehdot täyttyvät

  • hoidontarpeesi on lääketieteellisesti perusteltu
  • sinulla olisi Suomessa oikeus kyseiseen hoitoon julkisessa terveydenhuollossa ja
  • julkinen terveydenhuolto ei voi järjestää sinulle Suomessa hoitoa lääketieteellisesti perustellun ajan kuluessa

Oikeutesi hoitoon, kun muutat ulkomaille

Muutto ulkomaille: opiskelijana tai tutkijana
Muutto ulkomaille: työntekijä tai yrittäjä Euroopassa
Muutto ulkomaille: työntekijä tai yrittäjä Euroopan ulkopuolella
Muutto ulkomaille: eläkeläisenä Euroopassa
Muutto ulkomaille: eläkeläisenä Euroopan ulkopuolella
Videoiden sisältö tekstinä

Oikeutesi hoitoon, kun muutat ulkomaille

Kun muutat asumaan ulkomaille, oikeutesi hoitoon määräytyy kohdemaan lainsäädännön, muuton tarkoituksen ja keston mukaan. Ulkomailla asumista pidetään yleensä vakinaisena, jos se kestää yli 6 kuukautta.

Jos asut vakinaisesti ulkomailla, et yleensä voi kuulua Suomen sairasvakuutukseen etkä saa hoitoa tai Kela-korvauksia Suomessa. Ota hyvissä ajoin ennen muuttoasi selvää siitä, miten voit päästä uuden asuinmaasi terveyspalvelujärjestelmän piiriin.

Tiettyihin henkilöryhmiin kuuluvat voivat saada hoitoa tai Kela-korvauksia Suomessa, vaikka he oleskelisivat ulkomailla vakinaisesti. Tällaisia henkilöitä ovat esimerkiksi ulkomaille lähetetyt työntekijät ja opiskelijat, jotka suorittavat koko tutkinnon ulkomailla.

Jos muutat ulkomaille, toimi lähtiessäsi näin:

  1. Ilmoita Kelalle ulkomaille muutosta, jos sinulle maksetaan jotain Kelan etuutta tai jos sinulla on eurooppalainen sairaanhoitokortti. Ilmoita Kelalle aina, jos teet ulkomailla työtä.
  2. Tee muuttoilmoitus myös Digi- ja väestötietovirastolle.

Muutto ulkomaille: opiskelijana tai tutkijana

Kun muutat EU- tai Eta-maihin, Sveitsiin, Isoon-Britanniaan tai Pohjois-Irlantiin, terveydenhuoltosi järjestetään näin:

  • Saat lääketieteellisesti välttämätöntä sairaanhoitoa, jos sinulla on eurooppalainen sairaanhoitokortti.
  • Maksat hoidosta vain paikallisen omavastuun. Jos joudut jostain syystä maksamaan hoidon todelliset kustannukset itse, voit hakea Kelasta jälkikäteen korvausta.

Kun muutat Euroopan ulkopuolelle, ota huomioon nämä asiat:

  • Maksat itse sairaanhoidon kustannukset. Kustannuksista ei voi saada korvausta Kelasta.
  • Sinun kannattaa ottaa matkavakuutus.
  • Kanadan Quebecissä voit saada hoitoa myös Suomen ja Quebecin välisen sosiaaliturvasopimuksen nojalla. Hae Kelasta todistus, millä voit osoittaa oikeutesi hoitoon Quebecissä.

Kun muutat opiskelijana tai tutkijana ulkomaille, saat Suomessa vieraillessasi hoitoa julkisessa terveydenhuollossa yleensä samalla tavalla kuin ennenkin. Selvitä ennen ulkomaille muuttoasi, tarvitsetko Kelan myöntämän hoito-oikeustodistuksen.

Muutto ulkomaille: työntekijä tai yrittäjä Euroopassa

Kun muutat tekemään töitä EU- tai Eta-maihin, Sveitsiin, Isoon-Britanniaan tai Pohjois-Irlantiin, terveydenhuoltoosi liittyy nämä yksityiskohdat:

  • Saat yleensä hoitoa työskentelymaassa samalla tavalla ja samaan hintaan kuin maassa asuvat. Selvitä työskentelymaasi viranomaisen kanssa, miten sairasvakuutuksesi järjestetään.
  • Voit käyttää työnantajamaasi myöntämää eurooppalaista sairaanhoitokorttia, kun vierailet Suomessa ja tarvitset julkista terveyhdenhuoltoa.
  • Jos suomalainen työnantaja lähettää sinut toiseen maahan, saat yleensä hoitoa Kelan myöntämällä eurooppalaisella sairaanhoitokortilla tai Kelan todistuksella. Selvitä Kelan kanssa, miten sairasvakuutuksesi järjestetään.
  • Jos olet lähetetty työntekijä, saat Suomessa vieraillessasi hoitoa kuten ennenkin.

Muutto ulkomaille: työntekijä tai yrittäjä Euroopan ulkopuolella

Kun muutat tekemään töitä Euroopan ulkopuolelle, ota huomioon nämä asiat:

  • Maksat itse sairaanhoidon kustannukset etkä voi saada korvausta Kelasta.
  • Selvitä etukäteen millaiseen hoitoon sinulla on uudessa maassa oikeus ja tarvitsetko vakuutusta.
  • Jos muutat tilapäisesti tai lähetettynä työntekijänä Kanadan Quebeciin, saat hoitoa samalla tavalla kuin Quebecin paikalliset asukkaat. Selvitä yksityiskohdat Quebecin viranomaisten kanssa.
  • Jos työskentelet ulkomailla tilapäisesti eli alle 6 kuukautta, saat Suomessa hoitoa kuten ennenkin.
  • Jos työskentelet ulkomailla yli 6 kuukautta, saat hoitoa Suomen julkisessa terveydenhuollossa vain, jos sinulla on kotikunta Suomessa. Ilman kotikuntaa saat ainoastaan kiireellistä hoitoa. Selvitä kotikuntalaisuus Digi- ja väestötietoviraston kanssa.
  • Jos olet Israeliin lähetetty työntekijä, saat Suomessa hoitoa kuten ennenkin, vaikka sinulla ei olisi kotikuntaa Suomessa.

Muutto ulkomaille: eläkeläisenä Euroopassa

Kun muutat eläkeläisenä EU- tai Eta-maahan, Sveitsiin, Isoon-Britanniaan tai Pohjois-Irlantiin, terveydenhuoltosi järjestetään näin:

  • Jos muutat vakinaisesti ja saat eläkettä Suomesta, Kela tutkii, onko sinulla oikeus saada asuinmaassasi sairaanhoitoa, jonka Suomi maksaa.
  • Kela voi myöntää sinulle hoito-oikeustodistuksen, joka sinun täytyy rekisteröidä asuinmaasi viranomaisille.
  • Saat Kelasta eläkkeensaajan eurooppalaisen sairaanhoitokortin, jolla saat uudessa asuinmaassasi hoitoa samalla tavalla kuin paikalliset.
  • Kun vierailet Suomessa, saat eläkkeensaajan eurooppalaisella sairaanhoitokortilla hoitoa samalla tavalla kuin Suomessa asuvat.

Jos muutat tilapäisesti eli alle kuudeksi kuukaudeksi, saat lääketieteellisesti välttämätöntä hoitoa tavallisella eurooppalaisella sairaanhoitokortilla. Maksat hoidosta vain paikallisen omavastuun. Jos joudut jostain syystä maksamaan hoidon todelliset kustannukset itse, voit hakea Kelasta jälkikäteen korvausta. Suomessa saat hoitoa kuten ennenkin.

Muutto ulkomaille: eläkeläisenä Euroopan ulkopuolella

Kun muutat eläkeläisenä Euroopan ulkopuolelle, ota huomioon nämä asiat:

  • Maksat itse sairaanhoidon kustannukset etkä voi saada korvausta Kelasta.
  • Selvitä etukäteen millaiseen hoitoon sinulla on uudessa maassa oikeus ja tarvitsetko vakuutusta.
  • Jos muutat eläkeläisenä asumaan vakinaisesti Chileen, saat Chilessä sairaanhoitoa samoin ehdoin kuin paikalliset eläkeläiset.
  • Kun vierailet Suomessa, saat hoitoa Suomen julkisessa terveydenhuollossa vain, jos sinulla on kotikunta Suomessa. Ilman kotikuntaa saat ainoastaan kiireellistä hoitoa. Selvitä kotikuntalaisuus Digi- ja väestötietoviraston kanssa.

Tutustu myös näihin sivuihin: