Näin käytät terveyspalveluja ulkomailla (viittomakieli)

EU- ja Eta-maiden terveydenhuollossa kohdellaan kaikkia asiakkaita yhdenvertaisesti hoidontarpeen perusteella. Voit käyttää sekä julkisen että yksityisen terveydenhuollon palveluja. Hoitoa annetaan paikallisen lainsäädännön mukaisesti.


Näin osoitat oikeutesi hoitoon ulkomailla

Eurooppalainen sairaanhoitokortti
Ennakkolupa
Asumisen S-lomakkeet
Videoiden sisältö tekstinä

Näin osoitat oikeutesi hoitoon ulkomailla

Sinulla pitää ulkomailla olla hoito-oikeustodistus, jotta voit saada hoidon paikallisella asiakasmaksulla maan julkisessa terveydenhuollossa. Hoito-oikeustodistuksia ovat esimerkiksi eurooppalainen sairaanhoitokortti, passi, ennakkolupa sekä asumisen s-lomakkeet.

Se, mikä asiakirja kelpaa hoito-oikeustodistuksena, riippuu maasta ja oleskelusi tarkoituksesta. Kelan myöntämät hoito-oikeustodistukset ovat maksuttomia.

Jos sinulla ei ole hoito-oikeustodistusta mukana tai oikeutta sellaiseen, maksat yleensä itse kaikki hoidon kustannukset.

Eurooppalainen sairaanhoitokortti

Saat eurooppalaisella sairaanhoitokortilla lääketieteellisesti välttämätöntä hoitoa, kun oleskelet toisessa EU- tai Eta-maassa, Sveitsissä, Isossa-Britanniassa tai Pohjois-Irlannissa tilapäisesti esimerkiksi lomamatkalla. Kortti käy julkisessa terveydenhuollossa tai paikoissa, jotka ovat tehneet sopimuksen julkisen terveydenhuollon kanssa.

Lääketieteellisesti välttämättömällä hoidolla tarkoitetaan sellaista hoitoa, joka ei voi odottaa kotiinpaluutasi.

Voit tilata eurooppalaisen sairaanhoitokortin Kelasta.

Ennakkolupa

Ennakkolupa on maksusitoumus, jonka perusteella hyvinvointialueesi maksaa ulkomailla saamasi hoidon todelliset kustannukset. Maksat itse hoidosta vain saman asiakasmaksun, kuin maan paikalliset asukkaat. Jos asut Suomessa, hae ennakkolupaa Kelasta. Jos asut pysyvästi ulkomailla, hae ennakkolupaa asuinmaasi viranomaiselta.

Asumisen S-lomakkeet

Joskus asuinmaasi ei vastaa sairaanhoitosi kustannuksista, vaan niistä voi vastata esimerkiksi maa, jossa käyt töissä. Jos muutat asumaan toiseen EU- tai Eta-maahan tai Sveitsiin ja sairaanhoitosi kustannuksista vastaa muu kuin asuinmaasi, viranomaiset käyttävät hoito-oikeuden rekisteröintiin paperisia lomakkeita. Kun pyydät muuttohetkellä Kelaa selvittämään oikeutesi saada sairaanhoitoa ulkomailla ja Suomessa, Kela myöntää tarvittaessa sinulle myös S-lomakkeen.

Potilasvahingot ulkomailla

Videon sisältö tekstinä

Potilasvahingot ulkomailla

Jos sinulle sattuu potilasvahinko ulkomailla:

  • Selvitä hoidonantajalta tai maan yhteyspisteeltä, miten voit hakea korvauksia. Potilasvahinkoihin sovelletaan hoitoa antavan maan lainsäädäntöä.
  • Et voi saada korvauksia Suomesta.
  • Voit saada jatkohoitoa Suomessa. Lääkäri arvioi, millaista hoitoa tarvitset ja päättää hoidostasi.

Jos matkustat ulkomaille saamaan hoitoa, huolehdi potilasturvallisuudesta jo ennen ulkomaille lähtöä näin:

  • Huolehdi, että hoidonantajalla on lupa toiminnalleen ja potilasvahinkovakuutus.
  • Selvitä hoitavan lääkärin taustatietoja ja ammatinharjoittamiseen liittyviä oikeuksia ja rajoituksia.
  • Varmista, että olet saanut riittävästi tietoa saamastasi hoidosta ja siihen liittyvistä riskeistä.

Hoitoa antavan EU-maan yhteyspiste vastaa kysymyksiin ja ohjaa kysymykset tarvittaessa oikealle viranomaiselle.

Hoidon kieli ja tulkkaus ulkomailla

Videon sisältö tekstinä

Hoidon kieli ja tulkkaus ulkomailla

Ulkomailla saat hoitoa kyseisen maan kielellä. Varmista, että ymmärrät hoitoasi koskevat asiat.

Kela tarjoaa tulkkauspalvelua myös ulkomaanmatkalle, jos sinulle on myönnetty oikeus vammaisten henkilöiden tulkkauspalveluun. Voit saada tulkkausta ulkomaanmatkalla enintään kahden viikon ajan. Hae oikeutta ja tilaa tulkkaus hyvissä ajoin ennen matkaa.

Potilasasiakirjat ulkomailla

Videon sisältö tekstinä

Potilasasiakirjat ulkomailla

Potilastiedot eivät yleensä siirry sähköisesti EU-maiden välillä. Sinun pitää itse huolehtia tietojen siirtymisestä, jos matkustat hoitoon ulkomaille. Selvitä mitä asiakirjoja tarvitset mukaasi ja millä kielellä niiden pitäisi olla. Maksat itse käännöksien kustannukset. Muista pyytää myös sinua koskevat asiakirjat mukaasi takaisin Suomeen. Käännätä asiakirjat suomeksi tai ruotsiksi, jos tarvitset niitä Suomen terveydenhuollossa. Maksat itse käännöksien kustannukset.

Tutustu myös näihin sivuihin: